Jeroen Bosch Ziekenhuis

Wat doen we?

Je komt bij de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde wanneer het niet vanzelf lukt om zwanger te worden. Wij helpen jullie om te onderzoeken wat de oorzaak hiervan is. Samen proberen we jullie zwanger te laten worden. Je komt bij ons fertiliteitsverpleegkundigen en artsen voortplantingsgeneeskunde tegen die gespecialiseerd zijn in het onderzoeken, behandelen en begeleiden van paren met een kinderwens.

Waneer zie je ons?

Jullie zien ons wanneer het zwanger worden moeilijk of niet lukt.

Wat kun je van ons verwachten?

Wij proberen jullie zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over waarom het zwanger worden niet lukt. We begeleiden jullie natuurlijk ook bij de behandeling. Op het moment dat je zwanger bent en alles gaat goed, kun je verder begeleid worden door een verloskundige uit de buurt of een gynaecoloog uit het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Wat kun je zelf doen?

Wat doen we?

Het specialisme Gynaecologie en Verloskunde houdt zich bezig met de medische zorg voor de vrouw in al haar levensfasen. Daaronder valt het begeleiden van aanstaande moeders tijdens hun zwangerschap en bevalling, als daarvoor specialistische hulp noodzakelijk is. Ook gaan vrouwen naar de gynaecoloog bij problemen die te maken hebben met de vrouwelijke geslachtsorganen.

Waneer zie je ons?

Bij Gynaecologie en Verloskunde kun je al terecht voordat je zwanger bent. We geven namelijk ook advies over anticonceptie. Ook kun je bij ons je mogelijk toekomstige zwangerschap bespreken. Vaak zien we hier vrouwen met een medische indicatie. Dit zijn vrouwen die bijvoorbeeld een ziekte hebben of hebben gehad, zoals diabetes. Dit advies noemen we preconceptie consult. Tijdens de zwangerschap blijft er nauw contact met bijvoorbeeld de diabetesverpleegkundige of internist.

Vrouwen met psychische klachten kunnen ook voor hun zwangerschap advies krijgen, dit gebeurt via het POP-spreekuur. Dit spreekuur is samen met Reinier van Arkel. Vrouwen met psychische klachten kunnen ook tijdens het zwangerschap door de POP poli begeleid worden.

Wat kun je van ons verwachten?

Als je als zwangere begeleid wordt door het ziekenhuis, kom je terecht op ons zwangerenplein. Hier werkt een vast team van klinisch verloskundigen en gynaecologen. Misschien vraag je je af wat klinisch verloskundigen zijn. Dit zijn verloskundigen die in het ziekenhuis werken. Ze begeleiden bevallingen van vrouwen met een medische indicatie.

Wie zie je nog meer? Verpleegkundigen: die geven je alle informatie die je nodig hebt tijdens je zwangerschap en bevalling. Natuurlijk zie je gynaecologen; zij zijn je behandelaar. Zij doen de controles en bepalen het beleid.
Soms kom je ook een arts-assistent tegen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is namelijk een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen op tot specialist. Een arts-assistent is een afgestudeerd arts, maar is nog geen medisch specialist.
Bij de groeiecho’s en andere echo’s ontmoet je onze echoscopisten

Wat kun je zelf doen?

Wat doen we?

Mocht het zijn dat je kind naar de kinderarts verwezen wordt, dan komt je bij de polikliniek Kindergeneeskunde. Hier werken gespecialiseerd verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en kinderartsen. Meestal moeten we je kindje eerst wegen en meten voor de afspraak, dit doen de doktersassistenten. Er zijn veel verschillende spreekuur bij de polikliniek. Zo is er en spreekuur voor kinderen met diabetes, astma en voor kinderen en ouders die hulp nodig hebben met hun leefstijl.

Waneer zie je ons?

tekst

Wat kun je van ons verwachten?

tekst

Wat kun je zelf doen?

tekst

Wat doen we?

Op deze afdeling kom je natuurlijk als je gaat bevallen. Maar je kunt ook eerder naar de afdeling Verloskunde moeten. Heb je een hoge bloeddruk, diabetes of moet je vaker een CTG laten maken? Dan kun je via thuismonitoring alles in de gaten (laten) houden. Je hoeft dan minder vaak naar het ziekenhuis.

Ook kan het zijn dat er reden is voor een extra controle. Je komt dan op de afdeling Verloskunde bij de triage. Hier bekijken ze wat er aan de hand is en welke zorg je nodig hebt.

Waneer zie je ons?

Je kunt op deze afdeling een kraamkamer ‘huren’ met een verloskundige. Dit betekent dat je onder behandeling bent van een verloskundige bij jou in de buurt, maar graag in het ziekenhuis wilt bevallen. Je ziet tijdens de bevalling dan alleen je eigen verloskundige en mogelijk een kraamverzorger. Is medische pijnbestrijding nodig? Dan wordt je overgedragen aan het ziekenhuis, en is de gynaecoloog je behandelaar.

Wat kun je van ons verwachten?

Als je in het ziekenhuis onder behandeling bent, heet dat een medische indicatie. Dit betekent dat je wordt opgenomen op de afdeling. Een klinisch verloskundige, gynaecoloog en verpleegkundige begeleiden je tijdens de bevalling. Je partner kan de hele tijd bij je blijven. Je pasgeboren kindje blijft ook bij jullie. We noemen dit gezinsgerichte zorg.

Wat kun je zelf doen?

Wat doen we?

Op de afdeling werken verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, kindfsyiotherapeuten en neanatologen. Neonatologen zijn kinderartsen die speciaal zijn opgeleid om te zorgen voor zieke, te vroeg geboren kinderen.

Waneer zie je ons?

Er zijn verschillende redenen waarom een kindje op deze afdeling opgenomen wordt worden. Je kindje kan te vroeg geboren zijn, kan een te laag geboortegewicht hebben of ademhalingsproblemen.

Wat kun je van ons verwachten?

Je kindje krijgt een eigen Couveusesuite waar jij en je partner kunnen blijven slapen.
Op de afdeling kom je lactactiekundigen tegen. Zij ondersteunen de moeder met het geven van borstvoeding.

Wat kun je zelf doen?

De kinderafdeling is bedoeld voor kinderen van 0 t/m 18 jaar die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. De kinderartsen en verpleegkundigen die daar werken behandelen kinderen met allerlei ziekten. Meer informatie voor kinderen vind je op de kinderwebsite.