PEER Support

Ben jij werkzaam als verloskundige of andere geboortezorg professional?

Dan is de kans groot dat jij aanwezig bent geweest bij een ingrijpende of traumatische gebeurtenis. Zoals een heftige bevalling of een reanimatie. Bijna elke zorgverlener krijgt in zijn of haar carrière te maken met een medisch incident. Deze (vaak onverwachte) ingrijpende gebeurtenis heeft in meer dan 50% van de situaties gevolgen voor de gezondheid en bevlogenheid van de zorgverlener. We noemen dit een ‘secundair’ trauma. Dit kan leiden tot stress en angstklachten waardoor je werkplezier afneemt én je kwetsbaar(der) bent voor herhaling.

Je kunt je machteloos voelen, of schuldig en verantwoordelijk. Het kan zich uiten in slapeloosheid, angst om weer aan het werk te moeten, paniek bij het idee dat er opnieuw iets kan gebeuren. In de zorg zijn we gewend om direct weer door te gaan. Toch kan het zinvol zijn om stil te staan bij wat er gebeurd is. Nuttig voor je cliënten / patiënten maar ook voor jou. Tenslotte ben jij ook gewoon mens!

Speciaal voor zorgverleners werken we als verloskundigen samen om collega’s in het werkveld te begeleiden na een trauma.

Krijg steun van een deskundig Peer Support team na een incident of calamiteit.

 

Ook als zorgprofessional kun je behoefte hebben aan een luisterend oor. Zonder oordeel. Je kunt een nare gebeurtenis meemaken op je werk, een gekozen beleid kan anders lopen dan verwacht met een vervelende uitkomst, een cliënt of patiënt kan ontevreden zijn over je verleende zorg of je kunt vastlopen in de balans tussen werk en privé.

 

Bij verloskundigen is onderzocht wat blijvende klachten zijn na een traumatische gebeurtenis.
Uit onderzoek komt namelijk naar voren dat 74,5% van de verloskundigen nog gevolgen ondervond van het incident tijdens het werk en 37,5%  in de privésfeer. Klachten zijn bijvoorbeeld angst, paniek, hartkloppingen en slaapproblemen. Bij 3% van de verloskundigen was sprake van PTSS. Juist in de geboortezorg is de verantwoordelijkheid voor nieuw leven zo groot dat na een heftige casus je last kunt blijven houden van schuldgevoel, gevoel van schaamte of machteloosheid en angst. Dit kan je werkplezier enorm beïnvloeden.

 

Peer Support geeft jou de steun die zó hard nodig is na een incident of calamiteit om het evenwicht als mens en professional (snel) te herstellen.

Kom in contact met het PEER support team.

Peer Support is een plek waar je met ervaringsdeskundigen en collegiale ondersteuning (peers) kunt werken aan je herstel na een ingrijpende gebeurtenis. Een luisterend oor, informatie en ondersteuning. Vanzelfsprekend is je privacy gewaarborgd. Op de volgende pagina vind je de PEER supporters aangesloten bij het team. Je kunt ze per email bereiken, zij nemen vervolgens i.p. binnen 24 uur contact met je op.

 

PEER support is kosteloos voor de leden van de Coöperatie Den Bosch e.o. Voor niet-leden wordt een tarief van 53,50 per uur in rekening gebracht.

PEERS in de regio

 

Lieke van Boxtel van Hout

 

lvhout@verloskundigedenbosch.nl

 

Sanne Jansen sanne@verloskundigcentrumbommelerwaard.nl

 

Judith Bekkers Leijten

 

j.bekkersleijten@belle-vie.nl
Marieke te Dorsthorst marieke.van.heeswijk@home.nl

 

 

PEERS buiten de regio

 

Jolanda Colli

 

 ja.colli@solconmail.nl
Dominique Leon dominiqueleon@hotmail.com

 

Irena Veringa i.k.veringa@gmail.com

 

Arjenne Hoeksema arjennehoeksema@hoeksema@hotmail.com