‘s-Hertogenbosch 27 februari 2023 –
Voorlichting over pijnbestrijding in je eigen taal
Een bevalling kan anders lopen dan gepland. Op het moment dat er pijnstilling nodig is, is het belangrijk dat zwangeren en hun partners weten hoe het middel werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Al eerder maakte het Jeroen Bosch Ziekenhuis samen met VerlosDenBosch een uitgebreide voorlichtingsfilm over pijnbestrijding tijdens de bevalling in het Nederlands. Nu is er ook een korte versie gemaakt in de talen Arabisch, Pools, Engels en Frans. Deze talen worden het meest gesproken door anderstalige zwangeren. Zo krijgen ook zij de juiste informatie, om een bewuste keuze te kunnen maken in pijnstilling tijdens de bevalling.
De film laat kort zien wat de voor- en nadelen van een ruggenprik en Remifentanil zijn. Gynaecoloog Hedwig van de Nieuwenhof “We merken dat zwangeren en hun partner niet altijd goed hebben nagedacht over de gevolgen van pijnbestrijding. Het liefst zouden we zien dat alle zwangeren, voordat de bevalling begint, de voorlichting over pijnbestrijding hebben gezien of gelezen. Dan kun je op het moment dat je veel pijn hebt, toch een weloverwogen keuze maken. Maar we begrijpen ook goed dat er tijdens de zwangerschap er veel informatie op hen afkomt. En laten we eerlijk zijn, tijdens een eerste zwangerschap weet je ook niet goed wat je te wachten staat. Goede, begrijpelijke informatie op het moment van bevallen is dan ook heel wenselijk.”
De film is gemaakt in samenwerking met VerlosDenBosch, ook verloskundigen in de regio hebben hierin meegedacht. Medische pijnbestrijding vindt altijd plaats in het ziekenhuis, maar ook zwangeren die onder begeleiding van een verloskundige bevallen, kunnen voor deze keus komen te staan. Verloskundige Carola Bevers “We moeten dan in korte tijd veel informatie geven. Als zwangeren een andere taal spreken, is het extra moeilijk om dit snel en duidelijk te doen. Daarom zijn we heel blij met deze voorlichtingsfilm.”
Bekijk hier de film!