Voor jullie

Een kindje krijgen is voor veel (aanstaande) ouders het mooiste maar ook tegelijkertijd het meest spannende moment in hun leven. Verschillende zorgorganisaties en disciplines zijn betrokken bij de zwangerschapsbegeleiding. VSV@Verlosdenbosch geeft je met deze website het startpunt in de zoektocht naar informatie over alles wat met zwangerschap, bevalling en ouderschap te maken heeft.

Voorlichting over pijnbestrijding in je eigen taal

Een bevalling kan anders lopen dan gepland. Op het moment dat er pijnstilling nodig is, is het belangrijk dat zwangeren en hun partners weten hoe het middel werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Al eerder maakte het Jeroen Bosch Ziekenhuis samen met VerlosDenBosch een uitgebreide voorlichtingsfilm over pijnbestrijding tijdens de bevalling in het Nederlands. Nu is er ook een korte versie gemaakt in de talen Arabisch, Pools, Engels en Frans. Deze talen worden het meest gesproken door anderstalige zwangeren. Zo krijgen ook zij de juiste informatie, om een bewuste keuze te kunnen maken in pijnstilling tijdens de bevalling.

De film laat kort zien wat de voor- en nadelen van een ruggenprik en Remifentanil zijn. Gynaecoloog Hedwig van de Nieuwenhof “We merken dat zwangeren en hun partner niet altijd goed hebben nagedacht over de gevolgen van pijnbestrijding. Het liefst zouden we zien dat alle zwangeren, voordat de bevalling begint, de voorlichting over pijnbestrijding hebben gezien of gelezen. Dan kun je op het moment dat je veel pijn hebt, toch een weloverwogen keuze maken. Maar we begrijpen ook goed dat er tijdens de zwangerschap er veel informatie op hen afkomt. En laten we eerlijk zijn, tijdens een eerste zwangerschap weet je ook niet goed wat je te wachten staat. Goede, begrijpelijke informatie op het moment van bevallen is dan ook heel wenselijk.”

De film is gemaakt in samenwerking met VerlosDenBosch, ook verloskundigen in de regio hebben hierin meegedacht. Medische pijnbestrijding vindt altijd plaats in het ziekenhuis, maar ook zwangeren die onder begeleiding van een verloskundige bevallen, kunnen voor deze keus komen te staan. Verloskundige Carola Bevers “We moeten dan in korte tijd veel informatie geven. Als zwangeren een andere taal spreken, is het extra moeilijk om dit snel en duidelijk te doen. Daarom zijn we heel blij met deze voorlichtingsfilm.”

Bekijk hier de film!

Voorlichting

Het VSV biedt aanstaande ouders regelmatig een voorlichtingsmogelijkheden aan waarin informatie rondom het geboorteproces wordt behandeld. Lees verder voor meer informatie.

 

VSV @Verlosdenbosch

Samenwerking tussen verloskundigen, verloskundig actieve huisartsen, gynaecologen, kraamverzorgenden en kinderartsen verbetert de kwaliteit van de verloskundige zorg in Nederland.
Eén van de manieren om deze samenwerking vorm te geven is het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) rondom elk ziekenhuis zo ook in regio ‘s-Hertogenbosch eo.

Ouderraad

De ouderraad in de regio ’s-Hertogenbosch is ondergebracht in de oudercommissie van Kanteel Kinderopvang en bestaat uit ouders die een eerdere ervaring hebben met de geboortezorg. Zij  dragen op een constructieve manier bij, aan zorginhoudelijke afspraken en/of processen.