Verloskundigenpraktijk

Wat doen we?

Je kunt de verloskundige(n) van een praktijk treffen vanaf het moment dat er een kinderwens is bij jou (en je partner) en tot 6 weken na de bevalling. We begeleiden je gedurende dit proces door middel van afspraken op de praktijk of telefonisch.

Je mag je aanmelden bij een praktijk naar eigen wens.

Gedurende de controles in de praktijk kun je ook andere zorghulpverleners tegenkomen, zoals assistentes, echoscopisten en lactatiekundigen.

Waneer zie je ons?

Zoals hierboven beschreven kun je ons gedurende een lange tijd zien en spreken. Je komt in contact met de gekozen praktijk door ze te bellen of het intake- of contactformulier in te vullen.

Als je op voorhand geen risico’s hebt wat betreft de zwangerschap, krijg je alle controles bij de verloskundigenpraktijk en blijf je daar onder zorg, ook tijdens de bevalling en kraamtijd. Dit kan uiteraard op ieder moment wijzigen als je zorgsituatie verandert, dan zal je expliciet te horen wat er precies gaat veranderen. Ook kan op verzoek of in overleg met de verloskundige extra afspraken ingepland worden, zonder medische indicatie. Sommige zwangeren hebben gedeelde zorg, zowel bij de verloskundige in de praktijk als bij de gynaecoloog of klinisch verloskundige. Zij krijgen te horen bij de intake wanneer welke controle waar zal plaats vinden. Als je gedurende de hele zwangerschap onder zorg bent in het ziekenhuis, zal je de verloskundige uit de praktijk zien bij een intake en na de bevalling, in je kraambed.

 

Kinderwens

Het speelt misschien al even in jouw of jullie leven, de wens voor een kindje. De verloskundigen kunnen je door middel van een gesprek bij staan in wat gezond zwanger worden en gezond zwanger zijn precies betekent. Er kunnen gerichte tips en adviezen gegeven worden op je leefstijl. Daarnaast kan er specifiek gekeken worden naar een eventuele medische voorgeschiedenis en wat dit voor een effect heeft op de kinderwens. De leidraad voor dit gesprek is meestal de vragenlijst van ZwangerWijzer. Zo nodig zal de verloskundige je verwijzen naar de huisarts of een specialist.

 

De eerste echo en intake

Je hebt de gekozen praktijk laten weten dat je zwanger bent en hebt inmiddels de eerste afspraken staan. In de meeste gevallen is dit een eerste echo en een intakegesprek. Als je via een fertiliteitsbehandeling een doorgaande zwangerschap hebt, heb je de eerste echo vaak bij de kliniek of poli. De eerste echo is bedoeld om de beginstatus van de zwangerschap vast te stellen. Rond 8 weken wordt er een intakegesprek gepland. Dit gesprek duurt vaak een uur en is onder anderen bedoeld om je zorgpad samen te stellen. Je zorgpad bevat de eventuele punten die jouw zwangerschap kenmerken en waar we rekening mee moeten houden. Afhankelijk van jouw zorgpad, blijf je onder zorg van de praktijk, heb je af en toe een controle in het ziekenhuis of zal je de gehele zorg in het ziekenhuis ontvangen. In geval van dit laatste, is er na de intake een volledige gegevensoverdracht naar het ziekenhuis vanuit de praktijk en worden er afspraken voor je gepland. Tijdens de intake bespreken we ook, indien deze informatie gewenst is, de mogelijkheden voor vroege testen in de zwangerschap. Deze testen zijn bedoeld om afwijkingen in de chromosomen of lichamelijke afwijkingen bij de baby op te sporen. Het gesprek hierover noemen we prenatale screening en de onderwerpen die aan bod komen zijn De NIPT, de 13 weken echo en de 20 weken echo. Voor meer informatie verwijzen we je naar Handige links. Het is belangrijk je goed voor te bereiden op dit gesprek en de mogelijke opties te kennen om uiteindelijk tot een wel overwogen beslissing te kunnen komen die bij jou/jullie past.

 

Reguliere controles

Vanaf week 10 tot en met 41 ga je naar de verloskundige in de praktijk voor een algehele check. We meten je bloeddruk en gewicht, luisteren vanaf 12 weken via de buik naar het hartje van de baby en voelen naar je buik om de progressie van de groei te beoordelen. Uiteindelijk kunnen we ook naar de ligging en indaling van de baby voelen. Er zal daarnaast in ieder geval twee keer bloed geprikt worden, namelijk rond 11 weken en rond 30 weken van de zwangerschap. Er is tijdens de controles ruimte om je vragen en klachten te bespreken. Rond 34 weken nemen we de belinstructies voor de bevalling door en hebben we het over je/jullie geboortewensen.

 

Overtijd raken

In de verloskunde noemen we dit serotien, namelijk als je verder dan 41 weken zwanger bent. In deze fase van de zwangerschap bespreek je bij de verloskundige wat het vervolg van de controles gaat zijn en welke mogelijkheden je hebt. Termen als strippen, serotiniteitscontrole en inleiding zullen dan aan bod komen om te bespreken.

 

De bevalling

De verloskundige uit de 1e lijn, of in medische gevallen de klinisch verloskundige of gynaecoloog begeleidt je bevalling.

 

De kraamtijd

De verloskundigen uit de praktijk komen op huisbezoek en zijn telefonisch bereikbaar voor vragen. Klinisch verloskundigen dragen zorg voor je als je nog in het ziekenhuis ligt.

Wat kun je van ons verwachten?

Een professionele samenwerking tussen verloskundigen, verloskundig actieve huisartsen, gynaecologen, kraamverzorgenden en kinderartsen. Met als doel de kwaliteit van de verloskundige zorg in Nederland te verbeteren. Eén van de manieren om deze samenwerking vorm te geven is het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) rondom elk ziekenhuis, zo ook in regio ‘s Hertogenbosch eo.

Wat kun je zelf doen?

Meld je aan bij een praktijk waar jij een goed gevoel bij hebt. Daarnaast vragen we je op tijd voor de controles aanwezig te zijn. Tevens is het belangrijk de informatie die je van je verloskundige krijgt, serieus te nemen en met aandacht te lezen. Zo ben je goed geïnformeerd en weet je beter wat je kunt verwachten in de zwangerschap.

 

 

En uiteraard is het belangrijk om bij klachten, onrust of onzekerheid contact op te nemen met de verloskundige.

Logo_VG_ZRT (002)

Elle! Vrouw & Geboortezorg

Fem (200 x 200 px)

Fem centrum vrouw en geboortezorg

Verloskundig Centrum Bommelerwaard 2 (200 x 200 px)

Verloskundig Centrum Bommelerwaard

Verloskundigenpraktijk 's-Hertogenbosch (200 x 200 px)

Verloskundigenpraktijk 's-Hertogenbosch

Ontwerp zonder titel

Verloskundigenpraktijk Vita Nova

Florence (200 x 200 px)

Verloskundigenpraktijk Florence

logo nieuw

Verloskundigenpraktijk Bij volle maan

Belle vie (200 x 200 px)

Verloskundigenpraktijk Belle Vie Geboortezorg & Welzijn

Angelique Plasman (200 x 200 px)

Verloskundigenpraktijk Angelique Plasman Vlijmen e.o.

VCMB (200 x 200 px)

Verloskundig Centrum Midden-Brabant