Jeugdgezondheidszorg

Wat doen we?

Je kunt bij de jeugdgezondheidszorg terecht met vragen over de zwangerschap en het opgroeien, de gezondheid en de opvoeding van jouw kind. We helpen je als dat nodig is: wij zijn er voor jou en je kind. Wees welkom op ons consultatiebureau.

Waneer zie je ons?

Het eerste contact met de GGD begint al tijdens de zwangerschap bij 22 weken en eventueel met het prenataal huisbezoek.

De contactmomenten lopen door nadat jouw kind geboren is, namelijk als je kindje 2, 4 en 8 weken oud is, bij 3, 5 ,11 en 14 maanden oud en vervolgens nog een aantal keer tot 9 jaar. Ook op de middelbare school zijn er contacten met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Wat kun je van ons verwachten?

Rond ongeveer 22 weken van je zwangerschap ben je welkom voor een kennismakingsgesprek op het consultatiebureau bij jou in de buurt. Bij onze kennismaking vragen we hoe het met je gaat, vertellen we je meer over wat onze GGD voor jullie kan doen en geven we uitleg over het Rijksvaccinatieprogramma. Ook kan je als je wilt de 22 weken prik krijgen. Deze vaccinatie beschermt jouw kindje vanaf de geboorte tegen kinkhoest.

 

De jeugdverpleegkundige kan, als jij dat wil, bij jou thuis komen voor een huisbezoek tijdens de zwangerschap. Dit prenataal huisbezoek is er voor jou en je gezin. Tijdens het gesprek met de jeugdverpleegkundige kan jij je verhaal kwijt, informatie vragen en je zorgen delen rondom je zwangerschap. De jeugdverpleegkundige luistert, ondersteunt en kijkt samen met jou wat er eventueel verder nodig is voor jou en je gezin om te zorgen voor een goede start van je kind.

 

Na geboorte van je kindje heb je regelmatig contact met de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts op het consultatiebureau. We zijn er om na te gaan hoe het met jou, je baby en eventueel andere gezinsleden gaat. Je kan bij ons terecht voor vragen en zorgen. En we volgen de groei en ontwikkeling van je kindje. Ook nodigen we je kindje uit voor de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat kun je zelf doen?

Kom bij ons langs tijdens de zwangerschap voor het 22 weken consult en de vaccinatie tegen kinkhoest. Maak hiervoor een afspraak via ons ouderportaal: 22 weken prik – GGD Hart voor Brabant (ggdhvb.nl)

 

Heb je zorgen rondom de zwangerschap, wil je informatie of je verhaal kwijt of wil je weten wat er nodig is voor jou en je gezin om te zorgen voor een goede start van je kind? Vraag het huisbezoek tijdens de zwangerschap aan: Huisbezoek tijdens zwangerschap – GGD Hart voor Brabant (ggdhvb.nl)